تاریخ سیاسی اجتماعی مردمان بلوک لیراوی دشت آثارهای باستانی و تحولات سیاسی دوران حکومت زند تا اوخر دوران قاجاریه
دهستان لیراوی که به مجموعه 43 پارچه روستا و آبادی بخش دیلم اطلاق میشود. تنها دهستان بخش دیلم بوده است.( که البته اکنون به چهاردهستان: لیراوی شمالی- لیراوی جنوبی- لیراوی میانی و دهستان حومه تقسیم شده است.)
از روستاهای مهم آن میتوان به روستای امام حسن (1694نفر)، عامری(1147نفر)، حصار(861نفر)، سیامکان(646نفر)،لیلتین(586نفر)، کنارکوه(567نفر) اشاره نمود. این روستاها رشد و اهمیت نسبی خود را مدیون مجاورت با دریا و شغل ماهیگیری، شهردیلم و جاده مهم ارتباطی بوشهر- دیلم- خوزستان، منابع و شرکتهای نفتی و زمینهای زراعی نسبتاً مرغوب میباشند.(البته کشاورزی به روش سنتی و به صورت کشت دیم).
این روستاها به طور نامنظمیپراکنده شده و با فاصله دور و نزدیکی از یکدیگر واقع شده اند. و هیچ گونه عامل واحد و مهم در جذب و تمرکز آنان نقشی نداشته است.(لازم به ذکر است که براساس نظریهای قدیمیدر زمان تمدنهای ماهرویان و شی نیز کم و بیش تمامیروستاهای دهستان و جلگه لیراوی به صورتی واحد اداره میشده و تقریباً به صورت یکپارچه بوده است.)
اکثر این روستاها در روی جلگه نسبتاً پست ساحل خلیج فارس و برخی نیز در نقاطی دوردست تر و در مجاورت کوههای کم ارتفاع شمالی بنا گردیده اند.
آثار فرهنگی ،ادبی،وتاریخی روانشاد دکتر الله کرم لیراوی